Biografie

Zanger, gitarist en liedjesschrijver Dennis Kivit is een kind van de sixties en is in Amsterdam geboren.
Na het atheneum studeert hij 5 jaar politicologie aan de V.U.('82-'87).
In die tijd zingt en speelt hij gitaar in de door hem en boogie-woogiepianist Eric-Jan Overbeek opgerichte Mill Base Blues & Boogieband.
In 1986 wordt hij toegelaten tot de studie jazzgitaar aan het Hilversumse conservatorium.
Maar onder invloed van zanger Humphrey Campbell wisselt hij na een jaar('87) van studierichting;
hij gaat jazz-zang studeren en geeft zijn studie politicologie op, omdat het volgens Dennis in de politiek gaat om met zo veel mogelijk woorden niets te zeggen, terwijl het er bij het zingen juist om gaat om met zo min mogelijk woorden zoveel mogelijk te zeggen.
Met de Mill Base Bluesband wint hij in 1988 het concours van het Middelsee jazztreffen(beste groep en solistenprijs) en treedt hij onder meer op in het voorprogramma van voormalig Bluesbrother-gitarist Matt "Guitar" Murphy op het 5de Amsterdamse Bluesfestival in 'De Meervaart'.
Op het conservatorium krijgt hij zangles van o.a. Mark Murphy, Deborah Brown,Greetje Kauffeld, José Koning, Edwin Rutten en Gé Titulaer.
Daarnaast volgt hij lessen aan de Amsterdamse Kleinkunstacademie, waar hij onder regie van Ruut Weissman zijn eerste eigen theaterprogramma 'Dennis gaat vreemd!' presenteert.

Hij ontwikkelt zich zo sterk als theaterzanger dat hij reeds in zijn laatste jaar op het conservatorium('90) wordt aangenomen voor het eerste grote musicalavontuur van Joop van den Ende 'Les Misérables', waarin hij tijdens de eerste try-out week in Carré de geblesseerde Danny de Munck vervangt.
Hij speelt diverse rollen in deze 1 ½ jaar lopende musical. Van jeune premier Marius tot pooier Claquesous.
Doordat hij avond aan avond tegenspel moet bieden aan artiesten als Henk Poort, Paul de Leeuw, Joke de Kruijff, Vera Mann en Bill van Dijk, leert hij in betrekkelijk korte tijd het klappen van de zweep in de theaterwereld kennen. De dubbel-CD van deze musical wordt binnen een jaar goud.

Na 'Les Mis' in 1993 voltooit hij zijn conservatorium opleiding, richt Musicalgroep FACE op, presenteert zijn theaterprogramma '' 't Valt niet mee om groen te zijn" in schouwburg De Meerse in Hoofddorp en zingt wederom in Carré in de musical CATS.

In hetzelfde jaar wint hij de Denon Swing Society Award voor zijn prestaties als jazz-zanger.

In 1994 wordt hij gevraagd om te komen zingen bij de vermaarde a-capella groep Montezuma's revenge, waarmee hij onder meer een CD opneemt, diverse radio- en TV-optredens in binnen en buitenland doet en meewerkt in het bejubelde theaterprogramma 'Blind man's dream'.

"De debuterende Dennis Kivit voegt zich met zijn lichte bariton feilloos in het bestaande stemmenpatroon en excelleert met een bluesy solo in Ain't no sunshine van soulzanger Bill Withers. "

"Zijn stem is lenig, heeft een warm timbre en hij komt prachtig tot zijn recht in soulachtige popballads.Hij steelt onmiddelijk je hart met 'Ain't no sunshine' van Bill Withers en weet het voor eeuwig te houden als hij 'Piece of my heart van Janis Joplin covert."

Dennis wordt ieder jaar gevraagd mee te werken aan de liedjesprogramma's van het Amsterdamse Kleinkunstfestival.
Zo maakt hij met Bram Vermeulen de productie Met het wijnglas in de hand('95), dat hij samen met Heddy Lester en zijn eigen jazztrio speelt en treedt hij op met zangers als Willem Nijholt, Ramses Shaffy en Gerard Cox in programma's als De spookschrijver('92), Liedjes die niet mochten('93) en Roltrap naar de maan('96).
Het wordt hem duidelijk dat het Nederlandse kleinkunstlied zijn stiel is en hij profileert zich meer en meer als het talent van een nieuwe generatie cabaretzangers. Hij valt op in een speciale hommages aan Michel van de Plas('93) en Harry Bannink('96), waarin hij o.a. 'De Lek', een liedtekst van Jan Boerstoel, samen met het combo van Cor Bakker succesvol vertolkt.

Hij geeft ondertussen zangles aan diverse conservatoria, zoals het Sweelinck te Amsterdam ('94/'95) en het Koninklijk te Den Haag('95/'96).
Ook is hij gastzanger bij spaanstalige groepen als Nueva Manteca (met de Afro Cuban Missa in het Amsterdamse concertgebouw) en 'Caoutchouc plays Garçia Lorca' (geïmproviseerde muziek, gebaseerd op de Andalusische flamenco, gecombineerd met de poëzie van Frederico Garçia Lorca).

Dennis zingt in diverse nederlandstalige versies van Disney films.
Zo vertolkt hij Max in 'A Goofy Movie('96)en Jack Skellington(uit 'The nightmare before christmas') in de Sing-a-long versie van De klokkenluider van de Notre Dame (verscheen december 1996), waarover de Disney studio het volgende schrijft over de zangkwaliteiten van Dennis:

"a male singing voice in his late 30's, with a high, lyric baritone range.
His vocal sound is smooth and mellow, possessing a "thin" quality.
Delivery is expressive with lots of personality.
An excellent, professional singing voice with a unique performance style." (22-7-'96)

In december 1996 vindt de première van I got lyrics plaats, waarin hij samen met Donald Jones, Mathilde Santing, Ernst Daniël Smid en Denise Jannah de liedteksten van Ira Gershwin zingt.

In 1997 geeft Dennis les aan het Utrechts conservatorium en wordt zijn eerste in eigen beheer uitgegeven CD 'The Jazzzanger' gepresenteerd met gerenommeerde jazzmusici als pianist Jan Huydts en gitarist Maarten van der Grinten.

En in april 1997 ging zijn eerste eigen grootschalige theaterprojekt in première: "Gotta have Soul !". Samen met zangeres/cabaretière Mylène d'Anjou en zijn Babyface Blues & Soulband kwam hij o.a. naar de hoofdstedelijke Kleine Komedie. Het programma wordt goed door de pers ontvangen. Ook wordt een CD opgenomen.

In theaterseizoenen '97/'99 gaat hij de theaters in met het zelfgeschreven muzikale cabaretprogramma "De prostituant".

Hij sluit het millenium af met de verzamelCD "Opgeruimd". In 2000 maakt hij 2 programma's: "Dennis zingt Beter" en "Vrouw overboord!".

Hij treedt op met jazzgitarist Peter Nieuwerf en fluitiste Ellen Helmus en ontvangt voor zijn initiërende en stimulerende werking op diverse podia in zijn huidige woonplaats Hoofddorp de cultuurprijs van de Haarlemmermeer 2000.

In 2002 stond hij met pianist Frans Ehlhart in het theater om de gedichten van Anne Cazemier te vertolken. De CD 'Zoektocht' van dit programma kreeg 5 sterren!

In 2003 maakte hij de goed ontvangen Bossa Nova plaat B Cool! met saxofonist Rob Middelhoven. 

Hij heeft de afgelopen 5 jaar 3 theaterprogramma's gemaakt: 'Only Rock&Roll, but I like it!' en 'Zing the Beatles!' met medewerking van o.a. Bill van Dijk, Marjolijn Touw, Josee Koning, Niki Romijn, Winanda del Sur en Deborah J. Carter. Ook zong hij met het Orkest van de Luchtmacht en met zijn eigen Hammond B3 jazztrio.


Hij geeft momenteel zangles op het Utrechts Conservatorium en Pier K. 

En speelt zijn nieuwe liedjes 'THUIS!'...

 

durf_641
 
Videoportret